Käsittely

Handhavande och montering, presspassning för rullade glidlager.Tässä osiossa selvitellään lyhyesti käsitteitä liukulaakerien käsittelyn ja asennuksen yhteydessä.

Asennus ja pesän rakenne

Useimmissa tapauksissa ohutseinämäiset rullatut liukulaakerit asennetaan samalla periaatteella kuin sorvatut paksuseinämäiset laakerit.

Laakerit asennetaan puristussovitteella. Asennustuurnan sekä puristimen käyttö on suositeltavaa. Yli 80mm halkaisijan laakereille suositellaan käytettäväksi kiristysrengasta asennuksen helpottamiseksi.

BWG-laakerit sekä sorvatut liukulaakerit asennetaan käyttäen hyväksi laakerien jäähdyttämistä, jolloin laakerien ulkomitta kutistuu.

Laakeri pidetään noin 2 tunnin ajan jäädytetyssä hiilidioksidissa (CO2). Tämän jälkeen asennus sujuu helposti ilman suurempia vaikeuksia.

Asennuksen pitää tapahtua oheisen kuvan mukaisella tuurnalla sekä asennusbrikalla. Pesä on varustettava asennusviisteellä; 15˚ suorille laakereille ja 45˚ laipallisille laakereille. WB802-laakeri ei ole yhtä altis asennusvauriolle kuin esimerkiksi monikerroslaakeri.

Handhavande och montering, montagedon och bricka.

 

 

 

 

 

Tasobrikkaa on käytettävä laipallisia laakereita asennettaessa. Useimmat laakerit on tarkoitettu asennettavaksi pesään, jonka toleranssi on H7.

Handhavande och montering, lagersäten, tolerans H7.

Akselit

Handhavande och montering, Rz värde.Asennuksen helpottamiseksi akselin pään on syytä olla viistetty. Terävät reunat on syytä olla pyöristetty, jotta laakeripintoja ei vahingoiteta asennuksen yhteydessä.

Suositeltua parempi pinnanlaatu ei vaikuta oleellisesti laakerin elinikään. Kuitenkin suositeltua karkeampi pinnanlaatu voi lyhentää laakerin elinikää huomattavasti. Suositeltava akselin pinnan kovuus on oltava vähintään 50 HRC. Myöskin suositeltavaa on akselin pintakäsittely riittävän hyvätasoisen akselimateriaalin saamiseksi. Kromatut akselit toimivat normaalitapauksissa hyvin. Kromikerros on kuitenkin syytä pitää mahdollisimman ohuena.

Kontrollimittaus

Testi C, DIN 1494

Sisähalkaisijan kontrollointi

Ohutseinämäisten liukulaakerien sisähalkaisija kontrolloidaan DIN1494, osa 2 testi C mukaisesti.

Laakeri on oltava kiinnitettynä erityiseen kontrollipesään (taulukko 5, DIN1494 osa1).

Tässä kontrollipesässä sisähalkaisija voidaan tällöin kontrolloida käyttäen kontrollitulkkia GO tai NO GO. Normaalisti tämä metodi soveltuu pienemmille laakereille. Isommille laakereille suositellaan käytettäväksi kolmipistemikrometriä.

Painelaakerin paksuusPainelaakerien kontrollointi

Painelaakerille sekä paksuus että pinnan tasaisuus ovat tärkeitä. Näillä on suuri merkitys sekä painelaakerin että vastinpinnan elinikään.

Kontrollimetodina käytetään painelaakerin pudottamista kahden kontrollilevyn välistä. Kontrollilevyt on säädetty vastaamaan painelaakerin paksuustoleranssia.

Hyväksytty tulos edellyttää, että painelaakeri putoaa levyjen välistä täysin omalla painollaan.

Lähetä sähköpostia osoitteeseen

deoy@debearings.fi

Soita meille numeroon

0207 - 118670

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
world-map5
Emoyhtiö Ruotsissa
D&E Bearings
Tytäryhtiö Suomessa
D&E Bearings Oy
Jälleenmyyjä Puolassa
Lozyska Slizgowe
Wojciech Modzelewski